alhamdulillah..thank you Allah..:)

Friday, January 13, 2012

As salam..

just nak sharing yang ku kini adalah graduan sarjana muda sains (remote sensing).. alhamdulillah.. thank you Allah..syukur atas nikmat kurniaanMu..aminnn..cuma blum grad je lagi..:P

12 January 2012 adalah tarikh keramat yang menentukan masa depanku..ceeewaaahhhh..presentation final year project mmg menggerunkan ku..huhu..serius nervous tak hingat..

alhamdulillah..presentation fyp ku berjalan dengan lancar even ku sgt nervous time tu..psm or fyp ku tu tak la gempak mana pun tapi ku syukur yang tak terhingga..tak sangka ku dah tamat pengajian degree..aminnn..


ni adalah tajuk PSM ku..huhu..

dan alhamdulillah jugak sbb tak sangka ku turut dapat voucher rm200 tu!!hahaha.. ingatkan tak dapat..sekali dapat..thank you Allah..

alhamdulillah sebab ku dah wat family ku happy..dan ku turut happy..

before presentation ku tak cukup rehat dan tido..sebab duk wat slide sampai ke pagi..dapat tido hampir 2 jam saje..then bangun siap2 nak present..tak sempat nak ready mental & fizikal yang kuat..tak sarapan..dan bla3..that time hanya Allah yang tawu perasaan ku..nervous, lapar, nak muntah, mengantuk, excited n mcm2 la..(@.@)

but alhamdulillah..settle!!!panel tak suruh ku ubah or edit projek ku itu..weeeee!!!first time present tak kene tembak!!!rasa sangat berbaloi dengan keadaanku yang tak ready pape..i try my best that time..sekarang ni just wait for the second reader to check my full draft..hopefully kene ubah skit je..:P

korang jangan ikut cara gila ku ini..haihhhh..sangat TAK disyorkan!!!

apa yang korang kene wat untuk jadi presenter yang bagus adalah:
1. dapatkan tidur yang cukup
2. siapkan slide presentation lebih awal
3. wajib sarapan..takde la rase nak muntah n pitam..:P
4. lu pk la sendiri..malas ku nk pk..

huhu..walaupun dah abis presentation psm..ttbe td mood lari jap bila staff falkulti bgtau psl UTM professional course tu..nama je UTM professional course tapi tak professional langsung...ntah pape..start sem ni sume final year student wajb amek UTM professional course ni sbg syarat wajib nak grad la kononnye..ku tak kisah ngan polisi UTM sume tu..dah nama pun polisi UTM..so sebagai pelajar ku wajib la patuhi polisi tu..actually bagus tindakan UTM wat course ni..advantage kat student tapi management dia sangat la tak professional...=.='

ku bukan nak merungut..tapi mmg tak professional..kat website kata sume student extend akan ada bengkel UTM professional course tu seminggu pas exam..so state ngan ape yang dah diberitahu la..tak pun inform kami awal2 kalau terdapat perubahan..bukan mggu ni nak wat bengkel tu..minggu ni jugak la die inform..apakah?????agak2 la weh kot2 org ade hal lain ke time tu..n kebetulan ku dan rakan ada hal time tu..tapi bukan suma bengkel tu tak hadir..ade je yang hadir..3 bengkel beb..adoiii..masalah..actually 5 tp 2 dah amek sem lps..

so bagi sape2 yang tak dapat hadir or sign borang kehadiran tu katanya akan ada masalah.. masalah ape yang akan jadi tak diketahui lagi..hopefully kami tak kene extend semata-mata sbb UTM professional course tu..agak2 la kan..sangat risau sebenarnya..huhhh..alamak!!ttbe terEMO..spoil je la..

TAPI yang penting sekarang..ku dah lega sebab dah present psm & tamat pengajian degree.. tinggal nak jilid thesis je..huhu..

againnnn..ALHAMDULILLAH..THANK YOU ALLAH..

*ade hikmah ku extend..think positif..:)*
*cerita tunggang langgang!!hahaha...*
*ADE AKU KESAH??:P*

esok!!!!!

Wednesday, January 11, 2012

As salam...

esok..tanggal 12hb january 2012..ku dan rakan akan berperang memperjuangkan hak kami..esok penentu segalanya..hati ini sangat takut, sangat gementar, sangat excited dan mcm2 lagi..huhhuuu..

esok..insyaAllah ku akan present VIVA PSM!!cuakkkk!!!mane tak cuakk..final draft pun tak siap lagi..slide presentation apatah lagi..arini mmg wajib pulun sehabis baik!!insyaAllah..

esok..ku akan khabarkan berita gembira buat mak abahku yang tercinta..insyaAllah..tak sabar tunggu saat ini..huhhh..ku mengharapkan esok ku bakal hadiahkan senyuman dan berita gembira buat mak abah..aminnnn..cukup la sekali..pengalaman yang tak dapat dilupakan..

esok..mental dan fizikal ku harus kuat..sekuat yang boleh!!insyaAllah...

doakan ku dapat kuat menempuh hari esok boleh???doa kalian mungkin dapat membantuku..insyaAllah..terima kasih ya..:)

*perasaan beribu dalam satu..tak tergambar*
*wish me luck..*

bye..mahu sambung editing draft..insyaAllah akan dibukukan..:)

LU PK LA SENDIRI!!!!!!

Wednesday, January 4, 2012

As salam...

just nak luahkan perasaan..kali ni sesi luah perasaan..walaupun tak ramai yang baca..tapi ku rasa sangat puas luah kat sini..legaaaaaa...huhuhu...

actually ku sebersalah nak cerita kat sini or tak..tapi tak ada tempat lain ku nak cerita.. hmmm..tapi ku kena cerita..haihhh..cenggana daaaa??:P

hmmmm..still thinking the best word or sentences to share..tak nak sakitkan hati mana2 pihak..*kalau ada mintak maaf la ye*

ok..apa itu hutang?? meaning kita bagi pinjam dan orang itu harus pulangkan balikkan??? betul tak?? atau ada maksud lain???

macam mana pula kalau si penghutang tu lupa pasal hutang dia??patutkah kita bagitahu dia???rasanya PATUT..sebab dia LUPA..dan menjadi kesalahan kalau kita tak bagitahu dia yang dia masih berhutang..sebab apa???nanti kita dan dia akan disoal di'sana'.. paham2 la ye..hutang ni tak leh bawak main2...

dan macam mana kalau kita SUDAH bagitahu dia dan dia buat2 tak tahu dan pandang remeh hal ini???hmmmm..jawab la nanti di'sana' ye..selamat menjawab...:)

its ok kalau kita IKHLAS halalkan si penghutang itu...dia selamat dan kita pun akan selamat..ye tak???*sangat lega kalau hati ikhlas nak halalkan*

dan macam mana kalau mulut kata nak halalkan tapi hati tak ikhlas??susahkan???jangan main dengan soal hati..ecececehhh..kita juga akan salah nanti..bukan dia saja.. waduhhhh..gawat sihhhh..=.='

macam mana pulak nak ikhlaskan hati dalam soal hutang ini???fuhhhh..*mencari solution nak ikhlaskan hati*

ku insan biasa yang terlalu banyak kekurangan..mungkin iman dan amalan ku tak kuat lagi untuk ku boleh ikhlaskan hati dalam soal hutang ini..rasa sakit yang amat..perit sekali..dan ku bukan orang kaya lagi dermawan yang boleh ku sedekahkan saja kepada sesiapa..nama pun hutang..so kita harus bayar la kalau hutang..betul tak??? hutang bebbbb..hutang... bukan sedekah...ejaan pun dah lain..apatah lagi maksud dia..=.='

tepuk dada tanya iman..situasi sekarang ku dah banyak kali bagitahu dia...dan dia tahu akan hal itu..ku seakan nak berserah..tapi hati tak ikhlas..nanti ku akan susahkan dia di 'sana' pulak.. ku pun turut susah..kini ku dah guna 'medium' untuk sampaikan or ingatkan dia lagi..lepas ni ku rasa itu urusan dia dengan Allah..tu jalan yang terbaik..ya Allah..ikhlaskan lah hati ini..aminnnn..

tobat dah..tak nak wat macam ni lagi..susah..susah ok..kini ku susah nak percaya kan orang 100%..serius..

pengajaran:

1. jangan mudah kesiankan orang..nanti orang pijak kepala kita..tapi bergantung keadaan jugak..tak kan tak nak bantu orang dalam susah kot..ye tak??:)

2. jangan berhutang kalau rasa tak mampu..

3. jangan lembut hati sangat!!!keras tu harus jugak...

4. LU PK LA SENDIRI!!!!!!

macam ni...pada ku..kalau ku berhutang..ku seabis boleh cuba untuk selesaikan..huhhh.. *kalau ada sape2 yang ku masih berhutang dengannya sila bagi tahu ye..except PTPTN n Public Bank*..jangan tak bagitahu pulak ye..ku susah..anda pun susah..heeeee..:)

mesti korang kate..kerek sehh minah ni..tu pun nak kecoh sampai nak post kat blog..ku tawu nyer la...*macam orang baca*..ade ku kesah???:P

kalau hutang singgit, dua hinggit, sepuluh hinggit, tiga puluh hinggit or lima puluh hinggit.. boleh la nak halalkan..ye tak??hati pun riang gembira nak ikhlaskan..tapi kalau dah beratus hinggit..kau sanggup???lu pk la sendiri..

1 januari 2012

Tuesday, January 3, 2012

Assalam...

hepi besday mek haz!!!hehehe..selamat ulang tahun.. Allah selamatkan kamu!!! hehe... selamat 22 tahun..semoga sukses selalu..aminnnn...

kali ni sambutan dibuat di ayam penyet bibik...dan sgt MENYESAL buat kat situ..service die..zero!!!!lambat!!!kami tunggu 1 jam lebih ok..tu pun bile puas digesa...bukan sbb kami tak sabar..tp sakit hati bila orang lain yang datang lambat dapat dulu...huhhhhhh...very bad!!!!


Allah selamatkan kamu!!!:)


classic cheese cake dr secret recepi..sgt sedap!!!nyum3!!!


yang tu..mek haz..hehe..

di kesempatan ini ku nak ucap selamat tahun baru lagi!!hahaha..
dan gudluck bagi mereka2 yang menghadapi peperiksaan..all the best!!!

31 disember 2011

As salam..

heee..SELAMAT TAHUN BARU!!!! & SELAMAT BERAZAM BARU!!! tak terlambatkan??hehe..juz nk share kat sini yang pd 31 hb Disember 2011, kami geng protokol konvo 45 wat gathering..hehe..juz makan2 n bual2 je...

time tu kiteorang decide makan kat domino pizza sbb mar ade kupon domino..pe lg...layan la..location kat domino bukit indah..sbb kat situ ade tempat untuk makan sekali..selesa..dan tenang..haha

alhamdulillah..syukur..ikatan ukhwah kami semakin kuat..aminnnn.. ku sgt syg geng protokol konvo 45!!!weeeee!!!:)

layan gambar la ye..malas nk taipp..:P


nampak kat atas meja tu??5 pizza ok..kebulur masing2..haha






haaa..gelojoh...


mar sempat control ayu..hakhak


ayum tak cover ayu dah dapat pizza..:P


sumbat selagi boleh..haha



terbeliak biji mata dapat pizza..hahahaha...

daaaaaa...:)

TIDAK BERHUTANG

Tuesday, December 27, 2011

As salam...

heeee..just nk share yang ku agak happy arini!!!!yeayyyy!!!!sebabnya status ku kini adalah TIDAK BERHUTANG!!!weeee!!!alhamdulillah.. syukur..lega yang amat.. yuran pengajian ku untuk sem ini telah selamat di selesaikan.. aminnnnnn...


tadi ku, cik wa & manisa ke pejabat bendahari UTM untuk melunaskan hutang yang tertunggak..alhamdulillah..lega yang amat bila yuran dah dibayar...alhamdulillah jugak..permohonan perlanjutan biasiswa JPA ku telah diluluskan dan beberapi hari yang lepas duit dah dimasukkan..hehe..yang pelik nya, my mum yang dapat msg menyatakan duit pengajian dah dimasukkan..bukan ku yang dapat..cerdik JPA ni..bagitahu family dulu..hahaha..ye la..kot2 la klu msg student nnt student akan salah guna duit tu sampai tak bayar yuran...:P

apa2pun ku syukur atas kurniaanNya..dapat gak ku selesaikan yuran sem ni..risau jugak kalau tak terbayar..ni bila dah bayar dan status TIDAK BERHUTANG membuatkan ku lega yang amat..lepas ni tak de la ku rasa sebersalah nak guna balance biasiswa yang ku dapat itu..niat utama dah diselesaikan..hehehe...

actually ku adalah pemegang biasiswa JPA sebelum ini...dan memandangkan ku kena extend untuk satu sem..ku try mohon perlanjutan JPA..alhamdulillah dapat...so kepada sape2 yang pemegang biasiswa JPA dan tetiba kene extend..mohon la perlanjutan biasiswa..insyaAllah confirm dapat even procedur dia agak payah.. ye la..tak kan suka2 JPA nak bagi duit kan..kena la bersusah payah dulu..baru leh dapat..heeeee...dan ku pasang niat nak simpan sedikit duit yang ku dapat itu untuk tujuan kot2 nak sambung master plak..or untuk persediaan awal untuk memasuki alam pekerjaan..mana la tawu kannnn..hehe..

note: jumlah untuk perlanjutan biasiswa JPA bukan la dapat full macam sebelum2 ni..tapi 30 % ditolak dari jumlah sebenar..so korang akan dapat 70% dari jumlah full..ok what...dan anda berhak untuk dapat..:)

*sedihhh..sok cik wa ngan manisa g KL selama 3 hari..meninggalkan ku di UTM..*
*sunyi!!!sobs!!!!!!*
*excited nak abiskan PSM!!!*
*ALHAMDULILLAH*